Implicarea companiilor în viața comunității locale este esențială pentru crearea unui ecosistem business sănătos.  Competiția de programare prin care acordăm două burse private de studii unor elevi/studenți merituoși e modul nostru de a arăta lumii că Baia Mare este un oraș frumos, în pe care îl construim prin parteneriate de succes cu mediul educațional (Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Maramureș, Inspectoratul Școlar Județean Maramureș și Centrul Universitar Nord Baia Mare).  bursele.indecosoft.ro se adresează elevilor de clasa a 12-a din județul Maramureș care doresc să își construiască o carieră în IT, să urmeze studiile universitare în Baia Mare și, mai ales, să facă parte din această comunitate creativă și inspirată.

 

Economia socială, aceste afaceri cu suflet pentru comunitate, reprezintă modul în care persoanele defavorizate sunt integrate în mici unități de producție sau servicii și reușesc, pe baza competențelor și abilităților proprii să facă parte integrantă din ecosistemul economic local.  Structurile de economie socială dau acestor persoane șansa de a deveni activi economic și social, de a asigura un trai decent pentru ei și familiile din care fac parte și, mai ales, de a crește încrederea în forțele proprii.

Întreprinderile de economie socială au rolul de a îmbunătăți calitatea vieții pentru persoanele cu dizabilități și alte categorii vulnerabile, asigurându-le mijloace prin care să își depășească problemele socio-medicale cu care se confruntă, și să întoarcă societății din care fac parte, cele mai bune servicii pe care ei le pot furniza.

Mulțumim pentru implicare partenerilor noștri și susținem economia socială ori de câte ori avem această oportunitate.

  • Servicii de arhivare, depozitare documente și arhivare electronică - Asociația Docs4Ever, Baia Mare docs4ever

 

  • Servicii de îngrijire și asistență pentru vârstnici - Centrul Socio-Medical Oarța de JosCentrul Socio-Medical Oarța de Jos

 

La Indeco Soft ne respectăm promisiunile! Am început competiția pentru cea de-a doua generație de bursieri. Cu sprijinul partenerilor noștri - Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională și Inspectoratul Școlar Județean Maramureș, am demarat o competiție prin care sperăm să provocăm elevii de clasa a XII-a din liceele Maramureșene să creeze idei și aplicații utile comunității din care fac parte. Tema concursului este ”Tehnologie pentru comunitatea noastră”.  Ne dorim ca demersul nostru să contribuie la crearea unei comunități IT frumoase în Baia Mare. Mai multe detalii : bursele.indecosoft.ro . Le dorim tuturor concurenților mult succes!

 

Îmbătrânirea populației este o tendință globală.  Conform statisticilor oficiale, în următorii ani, distribuția grupelor de vârstă în Uniunea Europeană va cunoaște o schimbare dramatică, vârsta medie urmând a crește de la 40,4 ani la 47,9 până în 2060.  Speranța de viață este în creștere, cu o creștere accelerată în țările din sud-estul Europei.  Se estimează că numărul de persoane de peste 80 de ani va ajunge la peste 62 milioane până în 2060.  Totodată se înregistrează o migrația pronunțată a tineretului din spațiul românesc spre alte țări ale Uniunii Europene care adesea lasă persoane în etate sau cu dizabilități lipsite de ajutorul necesar specific condiției lor.  Migrația masivă a populației dinspre Orientul Mijlociu înspre spațiul european va pune în anii următori o presiune suplimentară pe sistemele de asigurări de sănătate și asistență socială.  În acest contect, este necesară implementarea unor măsuri de îngrijire asistată a persoanelor vârstnice, dizabile sau defavorizate, precum și utilizarea cât mai eficientă a resurselor umane și materiale disponibile.  În acest scop, este necesară identificarea unor soluții tehnice ușor de utilizat și non-intruzive astfel încât activitatea personalului de asistență socială și socio-medicală să fie eficientizată.  Monitorizarea la domiciliu și ancheta socială presupun o atenție continuă și deplasări frecvente ale personalului de asistență la beneficiari, proces care trebuie simplificat, eficientizat, optimizat.  

Direcțiile de Asistență Socială nu dețin infrastructură hardware și expertiză de administrare sisteme informatice, și nici mijloacele financiare pentru achiziționarea acestora.  De asemenea, asigurarea confidențialității și securității datelor este o provocare crescândă, iar lipsa expertizei IT face această categorie de beneficiari deosebit de vulnerabilă în fața hackerilor, a produselor malware și virușilor.  Cea mai recentă și agresivă formă de atac informatic – Criptolocker, care criptează toate datele persoanei atacate, fără posibilitate de decriptare, provoacă pagube semnificative și nu poate fi combătută decât prin realizarea de salvări periodice, întrucât funcționează similar serviciilor sistemului de operare și deci nu poate fi detectată de programele antivirus.  Astfel, am identificat nevoia acestei categorii de clienți de servicii complete și complexe, la prețuri competitive.  

Software ca serviciu în detrimentul perspectivei clasice de software ca produs este un trend global, și asigură eficientizarea resurselor disponibile și reducerea costurilor pentru clientul final și sustenabilitatea și extensibilitatea sistemului informatic furnizat.

Programul POSDRU 2007-2013 a stimulat dezvoltarea unui număr semnificativ de întreprinderi sociale, iar o mare parte din acestea furnizează servicii socio-medicale.  În plus, numeroase ONG-uri au ca obiect furnizarea de astfel de servicii, iar o parte a unităților medicale spitalicești închise în cadrul reformei sistemului sanitar au fost reorganizate pe cheltuiala autorităților locale, în cadrul lor funcționând cămine de bătrâni, centre de asistență paliativă sau servicii socio-medicale.  Cu toate acestea, căminele de bătrâni și centrele de îngrijire/de zi sunt supraaglomerate sau nu au suficiente locuri comparativ cu numărul de solicitări.  Acest context generează nevoia de îngrijire și asistență la domiciliu a persoanelor vârstnice sau cu deficiențe, coroborat cu furnizarea de servicii socio-medicale eficiente în raport cu resursele adesea insuficiente, subfinanțate sau prost organizate ale sistemului social și medical din țara noastră.  De asemenea, tehnologia permite crearea unui mediu indoor și outdoor prietenos cu persoanele ce necesită asistență.  Toate acestea ridică numeroase provocări pentru actorii ITC, care pot juca un rol important în economia societății și a asistenței sociale.  Nu în ultimul rând, Comisia Europeană a lansat numeroase programe care încurajează viața independentă, îmbătrânirea activă și asistată, oferind contextul necesar cercetării în acest domeniu.  Astfel de ace de finanțare sunt disponibile în cadrul programului de cercetare Orizont 2020 – Societal Challenges, precum și a altor programe ca AAL – Assisted and Active Living – www.aal-europe.eu.  

Tehnologia trebuie să contribuie la sprijinirea persoanelor care au nevoie de asistență, prin utilizarea resurselor disponibile (dispozitive inteligente, wearable, senzori, telefoane mobile, etc), prin acoperirea nevoilor specifice acestora (îmbunătățirea calității vieții, stării de bine, socializare, siguranță, independență, autonomie), și încurajarea unui stil de viață sănătos (încurajarea mersului pe jos, utilizării transportului în comun și resurselor comune, motivarea interacțiunii sociale și depășirea barierelor aferente îmbătrânirii sau degradării stării de sănătate ori unor dizabilități).  Totodată lipsa unor date integrate despre starea de sănătate, condiția socială, pungi de sărăcie, zone cu probleme ori deficiențe, rute și bariere fizice trebuie acoperită prin utilizarea tehnologiei, prin statistici și date anonimizate obținute din crowdsourcing, prin identificarea de tipare în activitatea zilnică și, mai ales prin integrarea tuturor acestor date cu alte date existente (impozite, infrastructuri, resurse, puncte de prim ajutor, hărți, imagini, etc)

Indeco Soft înțelege că este de datoria sa să contribuie la soluționarea problemelor și disfuncționalităților identificate, ca parte a strategiei sale de responsabilitate socială.  Considerăm că în contextul prezentat, implementarea acestui proiect și a sistemului fAMILIA va aduce un însemnat plus valoare în domeniul asistenței socio-medicale la nivel național și European.